КАКВО РАБОТИ БХК?

|

От години Българският хелзинкски комитет е обект на лъжи и фалшиви новини, свързани с дейността си. Умишлено наслагваните в публичното пространство и във времето неверни твърдения целят да убедят обществото, че то няма нужда от защита на човешките права. През изминалите дни този процес ескалира до искането от страна на ВМРО-БНД като партия, участваща в управлението, организацията ни да бъде закрита.

Показателен за нас беше огромният отзвук, който това искане предизвика в неправителствения сектор. Признателни сме за бързата и безрезервна подкрепа, която десетки български и международни организации изразиха към нас.

В отговор на изразената масова солидарност  и на засиления обществен интерес, Българският хелзинкски комитет стартира кампания под надслов „БХК за хората“. Целта е да отговорим на повтарящия се въпрос „Какво работи БХК?!“ и да докажем, че нужда от правозащитници няма единствено там, където всеки човек има защитени права.

В предстоящите дни и седмици на страницата на организацията ще видите истории на хора, чиито права БХК е защитавал през годините и за които продължава да се бори. Ще разпознаете в тях някои лица и ще се докоснете до болката на страдащи деца, оставени без лечение; на родители, насилствено отделени от децата си; на жени, загубили живота си от ръката на партньор. Ще ви разкажем за зловещата картина на детски домове, в които тихо и невидимо животът си отива. Ще ви запознаем с тъгата по напуснатата родина от първо лице.

Ще ви разкажем кои сме ние - ние сме това, за което се борим.

И да се борим за България, според нас означава да се борим за човешките права на хората в нея.

Защото България – това са хората.

Повече за кампанията "БХК за хората" можете да научите тук.
Гледайте видеото "БХК за хората" в YouTubе.